Børsen den 9. juli 1996:


Kaare Danielsen sidder i Californien og udvikler Internet-tilbud til danskere. Hans service giver traditionelle danske virksomheder konkurrence fra ny side. (Foto Bo Jarner)

Ung dansker samler job på Internet

Det er gratis for interesserede at gå ind og finde arbejde på nettet

Af Rasmus Dalsgaard

En ung dansker i USA ser ud til at blive den hårdeste konkurrent til etablerede spillere på jobannoncemarkedet. Han leverer Internettets mest omfattende danske stillingsmarked. Lige nu er der 1150 ledige jobs.

Det våben, som skal bringe Kaare Danielsen fra Californien i en førerposition, er den udbredte Internet-filosofi om, at nettet skal være gratis at bruge. Og så er mandens personlige værktøjskasse ganske velforsynet. Han er 33 år gammel og har en HD i organisation og strategisk planlægning, en bachelor i matematisk og statistik og en Ph.D. i datalogi.

Kaare Danielsen passer til daglig et job i Pasadena i Los Angeles, hvor han arbejder med ekspertsystemer og kunstig intelligens. Fritiden bruger han til at videreudvikle sit edb-udstyr, sine programmer og sine ideer om forretning på Internettet.

Gratis-filosofien har endnu ikke givet Kaare Danielsen væsentlige indtægter, men filosofien er, at et par procent af alle jobannoncører på nettet er villige til at betale 1000 kr. for at få en særlig placering og opsætning øverst på en side. Det svarer til et gennemsnit på 20 kr. for hver annonce, og det er rigeligt til at skabe en god forretning mener Kaare Danielsen.

Filosofien svarer til den, man kender fra nogle af de meget populære web sites som f.eks. den danske Jubii. Når et sted på Internettet leverer en særlig nyttig eller populær ydelse, vil mange automatisk se web-siderne, og så er der basis for annonceindtægter.

Kaare Danielsens investering i jobannonce-projektet og andre Internet-tilbud til danskerne har indtil nubegrænset sig til en masse fritid. I forvejen har han sit avancerede edb-udstyr og en Internet-adgang, som næsten ikke koster noget i USA.

Hidtil har en Internet-konto kostet Kaare Danielsen 20 dollar om måneden. Men nu er han ved at ramme loftet på 200 Megabyte trafik om dagen, så inden længe skal han opgraderes til en professionel konto, som koster 250 dollar om måneden.

- Det er hårdt arbejde at skabe et Internet-tilbud, som mange vil bruge. Der er alt for mange, som tror, at når de går på nettet, så vælter det ind med interesserede læsere og kunder. Det kunne være tilfældet for et år siden, men det sker ikke længere, medmindre man for eksempel er en stor bank, der kan forælle kunderne nyheden af andre kanaler, siger Kaare Danielsen.

Første projekt

Han startede sit første projekt - en side med aktiekurser og erhvervsnyheder - i oktober sidste år. Siden har han startet sit Job-index, og det seneste tilbud til danske Internet-brugere er en dansk overbygning til Digitals søgedatabase Alta Vista.

Det var en service, som Kaare Danielsen udviklede på en weekend, efter at TeleDanmark havde bebudet, at de var på vej med sådan et tilbud, der skulle hedde Odin. Kaares Alta Vista-overbygning blev døbt Thor, og er siden blevet hans mest brugte service.

Stillingsmarkedet produceres ugentligt af en Internet-robot, som automatisk afsøger nettet for danske stillingsannoncer. Fra computeren hjemme i Californien klarer Kaare Danielsen alt det nødvendige arbejde med programmering og manuelt check af søgerobottens resultater. Det tager et par timer hver uge, men giver danske jobsøgere Internettets mest omfattende jobmarked.

Kaare Danielsen mener ikke, at han er en farlig konkurrent til f.eks. avisernes stillingsannoncer. Aviserne har fordele som computere ikke kan hamle op med, og han mener selv, at det er en fordel for de forskellige annoncemedier at være med i hans Job-index.


Skærpet kamp om jobannoncer

Af Rasmus Dalsgaard

Nu skærper de store på jobannoncemarkedet konkurrencen om at erobre førerpositionen på Internettet. Den gratis Søndagsavisen tilbyder allerede nu sine annoncører og læsere at bruge Internettet, og fra søndag 4. august kan Jyllands-Postens omfattende stillingsmarked også findes på Internettet.

Ugeaviserne Ingeniøren og ComputerWorld har længe givet annoncørerne tillægsværdi, i form af Internet-annoncer ved siden af den traditionelle annonce. Og Jyllands-Posten placerer nu samtlige avisens stillingsannoncer gratis på sin Internet-avis.

Arbejdsformidlingen har også været med i adskillige måneder, ligesom en del jobformidlingsvirksomheder, som f.eks. Mervuri Urval også for længst er etablerede på Internettet. Reklamebureauerne rører nu også på sig, og mange virksomheder placerer deres egne stillingsopslag på virksomhedens web-site.

Et af de seneste stærke tilbud til jobsøgende danskere og medarbejdersøgende virksomheder er bureauet Signatur, som formidler annoncer, og som samtidigt placerer de flere hundrede annoncer på Internettet.

Med de mange forskellige job-markeder på internettet kan det hurtigt blive tungt at finde det rigtige job.

Men der er hjælp at hente fra en dansker i Californien. Hver gang der opstår nye stillingsmarkeder på Internettet, indarbejder hans amerikanske computer de nye stillinger på et og samme sted. Computeren opdaterer og sorterer alle ledige danske job efter bl.a. geografiske og faglige kriterier.

Samtidig kan computeren tilbyde forskellige servicefaciliteter, som gør det let for interesserede at holde øje med bestemte jobtyper.

Kaare Danielsen, som står bag den amerikanske computer, har udviklet computerprogrammer og bruger et par timer hver uge på at give de etablerede på markedet skarp konkurrence. Seneste opdatering på adressen http://www.danielsen.com/jobs tilbyder 1150 danske job.